Arjen helmiä

Arjen helmiä

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Onnellinen-surullinen hymy

42 silmälääkärikäyntiä opiskeluaikana, lukuisia silmätulehduksia, silmäoperaatioita, sarveiskalvon haavaumia ja sitten se maaginen luku; 5000 silmätippaa vuodessa. Tipaton tammikuu ei onnistunut minulta tänäkään vuonna.

Kärsin siis erittäin vaikea-asteisesta kuivasilmäisyydestä, sicca syndroomasta. Juuri tuon kuivuuden vuoksi oireilen lähes kaikelle mahdolliselle ja mahdottomalta tuntuvallekin. Tuo sicca tunkeutuu elämäni jokaiseen osa-alueeseen. Se vaikuttaa huonekalujen ostamisesta vessan pesuun, saunomisesta lapsen hoitopaikan valintaan, hotellin varaamisesta auton hankkimiseen ja kaikkeen siltä väliltä. Jopa tämän blogin kirjoittamiseen. Kuulostaa uskomattomalta, tiedän sen.

Pahimpana ongelmana on kuitenkin sopivan asunnon ja työpaikan löytäminen. Lähes joka paikassa on joku silmiä rassaava tekijä. Toisissa paikoissa oireet tulevat lievempinä, toisissa ne räjähtävät välittömästi aiheuttaen vaarallisen voimakkaita oireita. Olen nykyisin alkanutkin nähdä kotikaupunkini rakennukset tietynlaisena värikarttana. Sinivihreää hometta, vaaleanpunaista kemikaalia, punaista voccia ja silloin tällöin häivähdyksiä puhtaasta valkoisesta. Jos noita pumpulihäivähdyksiä ei olisi, en tiedä missä kulkisin.

Kuvailuja mökin rannasta


Tuon värikkään aarrekartan kanssa seikkailen päivittäin. Kartalta löytyy onneksi niitä ihanan positiivisiakin yllätyksiä, ja yritänkin ajatella, että toisille koulun ruokalassa käynti on aivan normaalijuttu, mutta itselle se voi muodostua hienoksi, vähäoireiseksi kokemukseksi. Siitä puheen ollen, voisin vaikka muuttaa entisen koulumme ruokalaan.

Vaikka olenkin ihmisenä positiivinen ja iloinen, ja veistelemme päivittäin mieheni kanssa vitsiä näistä rusinasilmistä, niin väkisin näin vaikeasti elämää kutistava sairaus vaikuttaa mieleen. On päiviä, jolloin onnellinen hymy muuttuu surulliseksi hymyksi, ja kun katson noita geelien ja tippojen tahrimia kipuilevia silmiä, herää vain yksi kysymys. Miksi?

2 kommenttia:

  1. Voimahali! Itselläni on kuivat silmät dystonian vuoksi. Minulla ei toimi räpyttelyyn tarvittava refleksi enää kunnolla ja silmät kuivuvat sen vuoksi. Pystyn siis ehkä vähän samaistumaan sairauteesi. Kamala tunne kun tuntuu että on hiekkaa silmissä jatkuvasti! Voimahali! <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempeistä Selina! <3 Se on tosi hankala, kun vaikuttaa jo näköön, kun menee niin kipeiks. Mut toivottavasti joku apu löytyis piakoin!

    VastaaPoista