Arjen helmiä

Arjen helmiä

tiistai 8. syyskuuta 2015

Gluteeniton elämänmuutos

Olen aina ollut avoin kaikille uusille ruoille ja mauille. Jo vauvakirjassani lukee "kaikkiruokainen", mikä onkin hempeän vauvakirjani ainut täytetty kohta. Ruoka-aineallergioita minulla ei ainakaan vielä ole ja kerran erehdyinkin sanomaan miehelleni, että eikö olekin hyvä, kun en oireile millekään ruoka-aineelle. Mieheni katsoi minua silloin pitkään ja hoksasin itsekin sanomani. Yhtään helpompihan ei olisi välttää salaatissa omenakuutioita, kun kiertää puolet asuinkaupunkimme rakennuksista vaikeiden oireiden vuoksi.

Alkukesästä tutustuin lukuisiin gluteenitonta ruokavaliota käsitteleviin artikkeleihin. Moni asiantuntija kuvasi, että viljojen gluteeni aiheuttaa elimistössä tulehduksenomaisen tilan vaikuttaen useiden sairauksien kulkuun ja etenemiseen. Tiedän paljon home- ja kemikaaliyliherkistyneitä ihmisiä, jotka ovat hyötyneet gluteenittomasta ruokavaliosta ja siksi päätin itsekin ryhtyä tuumasta toimeen ja räväyttää kertaheitolla ruokavalioni uusiksi. Aamupalani suolakurkku-maksamakkararuisleivät ovat vaihtuneet täyteläiseen banaanirahkaan, välipalojen karjalanpiirakat hedelmäsmootheihin ja päivällisen makaronimössöt erilaisiin risottoruokiin. Nyt vasta toden teolla ymmärrän, kuinka paljon sitä on tullut syötyä vehnästä pitkin päivää.

En voi millään muotoa kehua ruoanlaittotaidoillani. Siitä kertoo lienee toista etusormeani koristava kiiltävä arpeuma, joka syntyi tehdessäni niinkin ihmeellistä ruokaa kuin perunamuusia. Ja ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen harrastanut muoviastioiden uudelleen muovaamista hellan päällä. Mutta onpa muutamasta tullut jopa käytännöllisempiä uuden lookin myötä. Minulle on kuitenkin tullut nyt aivan uusi inspiraatio ruoanlaiton suhteen. Netti pursuaa mitä erilaisimpia gluteenittomia ruokaohjeita ja ihana kokeilla uusia monipuolisia reseptejä. On selvää, että olo eivätkä oireet hetkessä muutu, vaan tämä on pitkäntähtäimen projekti. Kirjoittelen pitkin matkaa blogiini, minkälaisen säväyksen uusi elämäntaparemontti on saanut aikaan!

Marjaisa smoothie

Gluteenittomat sämpylät2 kommenttia:

 1. Minulla toistuvat oikean silmän tulehdukset ja verkkokalvon tms muutokset lakkasivat kun siirryin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Sitä ennen tuo oikea silmä tulehtui tasaisin väliajoin niin, että pari viikkoa oli hyvä lääkityksen lopetuksen jälkeen. En tiedä oliko gluteiinilla osaa siihen hommaan, mutta sokerilla ainakin oli. Piti yllä tulehdusta.

  Nyt kun muutimme vanhaan, ilmeisesti terveeseen rintamamiestaloon, on terveyteni ruvennut kestämään paremmin vähän heikompaakin ruokavaliota, vaikka selkeästi fiksuinta olisi pysyä tuossa hyväksi todetussa ratkaisussa.

  Onko sinulle ollut mitään apua gluteiinittomasta ruokavaliosta?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! Varmasti on ollut iso merkitys ruokavaliolla. Juuri gluteenia sisältävät viljatuotteet ja sokeri pitävät nimittäin elimistössä tulehdusta yllä. Myös se, kun altisteita on tällä hetkellä sinulla vähemmän uudessa asunnossa, niin keho kestää paremmin "ärsykkeitä".

  Itsellä on myös tuota samaa, että toinen (minulla vasen) silmä tulehtuu paljon herkemmin kuin toinen. Huomasin, että ruokavalio alkoi jo helpottamaan hivenen oireita, mutta uusi lääke on taas vienyt silmien kuntoa alaspäin. Ajattelin kuitenkin ihan lähiaikoina siirtyä vielä gluteenittoman lisäksi maidottomalle ruokavaliolle, joten lähtee jääkaappi vielä kertaalleen uusiksi! :)

  VastaaPoista