Arjen helmiä

Arjen helmiä

tiistai 29. joulukuuta 2015

Gluteenittomat herkkuterkut

Joulun pyhät tuli vietettyä ihanasti perheen, ystävien ja läheisten kanssa. Meidän joulupöytään kuuluu perinteisesti laatikot, kinkut, rosollit ja piparivuoret, mutta tänä vuonna lähes kaikki joulueväämme olikin tehty ensimmäistä kertaa gluteenittomina. Olen noudattanut tosiaan viime kesästä saakka gluteenitonta ruokavaliota, jotta saisin pienennettyä elimistöni tulehdustilaa. Kyseiseen ruokavalioon siirtyminen kävi yllättävän helposti, osaksi varmaan siksi, että olen ihmisenä hyvin päättäväinen. Jos päätän sysätä syrjään liudan viljoja, niin se päätös myös pitää. Voin myöntää, että uunituoreet luumutortut tai vastapaistetut karjalanpiirakat sulavine voipäällysteineen ovat saaneet välillä pienen henkisen vihlaisun aikaan ja kielinystyrät aktivoitumaan, mutta kertaakaan en ole retkahtanut.

Mikä vaikutus sitten ruokavaliolla on olotilaani ollut? Huomasin heti muutaman kuukauden kohdalla, että ihoni on alkanut voimaan aivan todella hyvin. Näppyjä ei ole juuri ilmaantunut ja iho on pehmoisen kimmoisa. Halkeilevat kynnet ovat muuttuneet erityisen vahvoiksi ja kiiltäviksi ja kynsien pinta kimmeltää, kuin se olisi lakattu. Myös alituinen sairauden mukanaan tuoma väsymys on helpottanut vain ajoittaisiin väsymyspiikkeihin. Silmiin en kuitenkaan valitettavasti ole helpotusta ruokavaliolla saanut. En silti aio heittää gluteenitonta elämäntapaa romukoppaan vaan päinvastoin nappaan mukaan myös maidottoman linjan. Yhdessä ne kuitenkin voivat saada ihmeitä aikaan!

Ai niin ja uusi ruokavalio on saanut minut jauhopeukalon hääräämään keittiössä oikein urakalla. Voisinkin sanoa, että gluteeniton kärpänen on puraissut minua todella napakasti ja joka viikko on tullut kokeiltua uusia ruokareseptejä. Olen myös yllättynyt, kuinka meheviä suolaisia ja makeita leivonnaisia gluteenittomista jauhoista saakaan aikaan. Kannattaa kokeilla! Joulupukin kontista löytyi myös kaksi erityisruokavaliolle tarkoitettua reseptikirjaa, joten nyt pääsee taas testailemaan mitä erilaisimpia herkkuja niin arkeen kuin juhlaankin.

Oikein ihanaa uutta vuotta kaikille lukijoille! Ja hei nyt se lähtee, nimittäin än-yy-tee NYT. Maidoton elämäntapa alkakoon!

Huiput kirjat!


2 kommenttia:

  1. Homealtistuneena olen itsekin nyt puolen vuoden ajan ollut gluteeniton ja sokeriton, ja mikä ihaninta olen voinut aiempaa paremmin. Toki altistumista tapahtuu edelleen, mutta oireeni ovat lievemmät eli ihmeitä saa ruokavaliolla aikaan. Minäkin suunnnittelen maidon jättämistä. Se vain tuntuu vielä isolta askeleelta. Millä tulet maitoa korvaamaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että olet saanut uudesta ruokavaliosta apua! Ajattelin, että korvaan tuotteet juuri mantelimaidoilla, soijamaidolla, kookosmaidoilla ym. Eräs ystäväni on antanut pitkän liudan vinkkejä ja reseptejä ja netistä löytyy paljon ideoita. Toivottavasti oireesi pysyvät jatkossakin kurissa!

      Poista