Arjen helmiä

Arjen helmiä

torstai 18. elokuuta 2016

Äiti ja tytär

Tiesin sen jo synnytyslaitoksella. Olemme tyttäreni kanssa hyvin erilaisia. Siinä missä itse olen enemmän rauhallinen ja tasainen ihminen, tyttäremme on räiskyvä tulisielu, jolla tulivuori purkautuu sen sata kertaa päivässä. Siihen ei tarvita paljoa. Yksi mutturalle mennyt sukka, liian aikaisin aukaistu banaanin kuori tai liian iso lusikka aamupuurolla. Naks, soppa on valmis. Aluksi koin sen hämmentävänä ja tuli olo, kuinka osaan kasvattaa näin temperamenttista ja kovapäistä lasta. Kuinka osaan asettaa rajat tukien kuitenkin tytön omaa persoonaa? Se on vaatinut opettelua ja pitkää pinnaa, mutta nykyään en enää osaisi aloittaa aamua ilman justiinamme muttura suuta ja kurtistunutta otsaa. "Äiti, "pikkurit" (pikkuhousut) on vinosha."

On meissä yhteistäkin. Olemme kovaäänisiä kikattelijoita. Saatamme pötköttää pitkään sängyllä ja tehdä toisille muurahaishyökkäyksiä ja erilaisia kutitustemppuja. Mila on kova jekuttelemaan ja aina pieni pilke silmäkulmassa. Olen myös yllättynyt, että jo kaksi vuotiaalla voi olla hauska huumori, jolle saa vedet silmissä nauraa. 

Meillä on molemmilla samat kasvojen piirteet ja pieni nenä."Kissannenä" aina äitini sanoo. Rakastamme pitkiä, rentouttavia suihkuja, eväsretkeilyä ja vauvojen hoitamista. Pidämme kävelemisestä ja uimisesta, inkiväärijuomasta ja mustikkapiirakoista. Ja pusujen antamisesta, tietenkin.

Joka ilta hammaspeikkojen metsästyksen jälkeen ja muutaman seinään lentäneen tahnapötkön päätteeksi painamme päät tyynyyn. Vieressämme köllöttää isosilmäinen hiiri, muumipeikko, nalle, vauva ja Minni. Mammutti, vompatti ja Vilpertti. Se on nyt se ikä, että pehmoeläimet ovat kultaakin kalliimpia. Annan suukon ja rauhoitumme unille. Joka ilta tyttäremme vielä kömpii ennen nukahtamista luokseni ja antaa ison märän moiskauksen suoraan suulle. Esitän nukkuvaa, mutta sydämeni hymyilee joka ilta.


2 kommenttia:

  1. Voi ei miten ihanasti kirjoitit!<3 Niin paljon rakkautta sisältyy noihin lauseisiin, vaikka uskon, että ajoittain on ollut todella haasteellista.

    VastaaPoista